onsdag 4 augusti 2010

Vad är Raw Food?

Raw food är mat som inte är upphettad över 45-47 grader Celsius. I och med detta bibehålls vitaminer, mineraler och enzymer. Särskilt B- och C-vitamin förstörs vid hög värme. Mineraler förstörs inte av värme men det sägs att upptagningsförmågan försvagas, d.v.s. dessa mineraler (t.ex. kalcium) absorberas inte i kroppen till fullo. De livsviktiga enzymerna har många funktioner, de hjälper bl.a. till att bygga upp vår kropp; muskler, hår, hud och naglar. Enzymmolekyler förstörs eller förändras vid upphettning och kroppen måste bygga upp dem igen. Detta tar tid, energi och det gör oss orkeslösa (ni har väl hört talas om matkoma...). Ett onödigt jobb för vår kropp när enzymerna finns i icke uppvärmd, naturlig föda. Raw food innehåller maximal näring och ger dig massor med energi!

Raw food är frukt, nötter, frön, grönsaker, färskpressade juicer, superfoods, örter, groddar, bär, rotsaker och alger m.m.

Äter du levande föda får du mer energi och ökad mental klarhet. Du får en slankare, snyggare kropp och finare hy med ökad lyster. Raw food renar dig inifrån ut, det gör dig vacker och hälsosam. Det är ekologiskt (om du väljer eko-produkter såklart) och klimatsmart att äta raw.

Den här bloggen handlar om min egen raw food resa och allt som jag brinner för inom hälsa. Jag fann raw food (eller var det raw food som fann mig?) för mer än två år sedan och jag övergår mer och mer till en raw kost och livsstil. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och tips som ALLA kan ta del av och få inspiration ifrån.
Ha en underbar dag :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar