onsdag 18 augusti 2010

Green smoothie for ever

Jag har fått vad jag kallar ”ADHD-ryck”. Helt plötsligt får jag sådan mängd energi att jag inte vet vad jag ska göra av den. Det är så skönt men samtidigt lite skrämmande. Det är ett typiskt resultat av all raw food som jag har ätit. Kroppen får i sig de vitaminer och mineraler som den behöver och slipper ta all energi till matsmältningen. Eftersom jag är ovan vid detta vet jag inte riktigt än hur jag ska hantera all överskottsenergi. När man övergår till råkost märker man oftast att man är piggare och inte behöver sova lika många timmar. Tänk att få några timmar extra per dag då man är fylld av energi och kan göra det man allra helst tycker om. Kanske utveckla någon passion eller förverkliga en dröm? Visst vore inte det helt fantastiskt! Jag har precis startat ett drömprojekt med några vänninor. Drömmar är till för att bli sanna.


Nu ska jag berätta mer om det magiska med green smoothies. Vi äter alldeles för lite grönt idag. Vi skulle må så mycket bättre om vi fick i oss betydligt mer av det. Dels p.g.a att grönsaker innehåller bara nyttigheter som vitaminer och mineraler, något som din kropp behöver mycket av. Vi äter för mycket kött, godis, läsk, socker, mejeriprodukter, pasta och ris m.m. Allt detta är typisk sur föda. Äter vi för mycket av det försurar vi vårt pH-värde i kroppen. Det leder till att bakterier och parasiter trivs bättre i vår kropp och orsakar inflammationer samt sjukdomar. Även stress påverkar kroppens syra-basbalans negativt. Vårt blod är i balans om pH värdet ligger runt 7,4 (detta kan man testa själv genom att urinera på ett pH-papper). Basisk föda ökar syret i blodet, detta motverkar ovälkomna bakterier och parasiter. Om vårt blod inte kan absorbera tillräckligt med syre kan det leda till sjukdomar som t.ex. cancer och diabetes. Vi kan hjälpa vår kropp att läka från de flesta sjukdomar genom att äta mer basisk föda som:
- gröna sallader (spenat, ruccola, kål m.m)
- färska örter och kryddor (basilika, persilja, ingefära, peppar m.m.)
- frukter (avokado, gurka, citron, melon m.m.)
- vetegräs
- groddar (linser, alfa alfa, mungo m.m)
- alger (arame, spirulina, dulse m.m)
Det viktiga är att kroppen är i balans, d.v.s. inte för sur eller för basisk. Green smoothies är för mig ett snabbt, enkelt och gott sätt att äta mer grönt. Jag äter en nästa varje dag. Här är ett av mina recept. Blanda grönt med lite frukt för smakens skull. Enjoy!

Sandy’s green smoothie

3 stjälkar selleri
1 äpple
1-2 dl ananas
2 msk citronjuice
2-3 stora nävar grönt (spenat, ruccola t.ex.)
1 msk nässelpulver (finns på hälsokosten)
1 cm ingefära
½-1 avocado
Vatten

Mixa i en blender, häll upp i ett glas och servera. Gott är det. Efter ett tag är man beroende av dem.

Läs Victoria Boutenkos fenomenala bok Grönt för livet, om hennes familjs livsöde och hur viktigt det är att äta mer grönt. Här finns många smaskiga recept.

BTW, det är många kändisar som lever på råkost t.ex. Demi Moore, Eva Longoria, Alicia Silverstone, Uma Thurman, Pierce Brosnan och Sting m.fl.

Ha en alldeles underbar dag!

2 kommentarer:

  1. Äter numera rawfood till frukost o mellanmål, o äter mer grönt vid maten oxå... känner mig betydligt mycket piggare o har mer energi! Att jag är ledig gör nog även det skillnad, men i vanliga fall när jag är ledig ligger jag halvdöd, nu städar jag, bakar (öppnar snart café här efter all bakning, får inte plats med mer i frysen!) tränar, syr o massa mer! I like! :) kramar

    SvaraRadera
  2. Hahaha, vad roligt. Visst är det skillnad :-) Så kul att höra hur andra känner och mår. Tack för din kommentar bästa bästa Line!

    SvaraRadera