måndag 20 september 2010

Morgonstund har guld i mund

I morse gjorde jag en riktigt god raw granola till frukost. Suupergott! Min pojkvän blev nästan lite besviken när han upptäckte att det inte blev smoothie till frukost. Det är så mumsigt med en rejäl smoothie på morgonen och snabbt går det att ordna och att få i sig. Jag har övat på mina morgonsmoothies bra länge så de uppnår i det närmaste perfektion. Men det behöver inte vara bråttom bråttom varje morgon, att få en stund över för att tugga i sig lite granola är inte helt fel. Unna dig minst 5-15 minuter på morgonen att bara sitta i lugn och ro (helst utan tv och ljud), då är det lättare att behålla lugnet och harmonin resten av dagen. Vilken fantastisk start! (det kan vara klokt att i alla fall förebereda chashewgrädden dagen innan så det går lite snabbare på morgonen ;-)

Lyxig granolafrukost med cashewgrädde

Granola:
2 dl mandel (blötlagd)
½ dl russin
Saft från ½ citron
1 msk linfrön (blötlagda)
Kanel
½ dl blåbär

Cashewgrädde:
1 dl cashewnötter (naturella)
½ tsk vanilj (helst naturlig och ekologisk)
½ dl vatten

Blötlägg mandel, cashewnötter och linfrön i en skål över natten. Häll ut vattnet på morgonen och skölj. Mal cashewnötterna och ca ½ dl mandel i en kvarn (alternativt en matberedare). Häll över till en matberedare och blanda med vatten och vanilj till en gräddig konsistens. Hacka resten av mandeln och lägg i en skål. Tillsätt linfrön och russin i skålen, pressa saft från ½ citron och pudra över lite kanel. Klicka ut cashewgrädde och dekorera med lite bär. Mumsigt värre!

Mandel innehåller protein (mer än i ägg), b-vitamin, järn samt flera vitaminer och mineraler. De är rika på antioxidanter och stärker kroppens skydd mot cancer och hjärtsjukdomar. Den sägs höja livsenergin och stimulera fertiliteten. Det är rena hälsokuren att äta mandel! Jag köper helst ekologiskt från t.ex. Saltå Kvarn. Glöm inte att blötlägg mandel i minst 4 timmar för att enzymerna ska frigöras och kroppen ska kunna ta upp all fantastisk näring.

Ha en underbar måndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar