måndag 22 augusti 2011

Nybörjartips

Fick ett mail från en läsare häromdagen som önskade att jag skrev om raw food för nybörjare. Sjävklart ska jag göra det, vilken toppenidé!

Jag anser att raw food kan vara hur enkelt eller invecklat som helst och det är helt upp till dig :-) Visst kan man springa iväg och köpa all köksutrustning som finns och lägga pengarna på mängder med superfoods samt hälsokostprodukter men då lär det också bli dyrt. Allt detta är inget måste för att leva och må bra på raw food.

Det som kan vara bra att ha hemma i köket är en bra blender/mixer och en matberedare (finns alla möjliga idag men en vanlig enkel går jättebra). Känner man sedemera att man vill göra egna juicer kan man investera i en råsaftscentrifug men det är inget måste. En vanlig enkel citruspress från Ikea är bra att ha och en liten elektrisk kvarn som maler nötter och frön (t.ex. kaffekvarn).


Steg 1: mixer/blender, matberedare och ev. en enkel citruspress
Steg 2: mal/kvarn samt råsaftscentrifug (om man vill och känner att man behöver)


Att introducera raw food:

Börja med att introducera raw food i din kost utan att ta bort något annat. Det är lättare att lägga till än att förbjuda sig själv att äta något. Sedemera kan man gärna byta ut när man fått in en ny vana. Jag började själv med att göra raw frukostar (smoothies), först ett par dagar i veckan sedan fler och fler. Därefter började jag experimentera med olika raw food recept från böcker och bloggar. Men det är detoxarna som har fått mig att gå vidare och ta min raw food till nästa nivå.

1. Starta dagen med ett glas citronvatten och gärna 1 tsk MSM (valfritt). Jag lägger en citronskiva i ett vattenglas eller kanna på kvällen sedan dricker jag ett stort glas på morgonen. Ett bra tips för att piggna till och kroppen mår bra. MSM ger energi och innehåller en mineral som ger fin hy, starka naglar och hår.
2. Byt ut din vanliga frukost till raw frukost. På vardagarna gör jag smoothies och på helgerna lyxar jag till det med en fruktgröt eller granola (raw såklart). Smoothien kan man förbereda i blendern på kvällen och ställa in den i kylen. Jag häller i vätskan på morgonen och mixar. Snabbare och bättre frukost finns nog inte ;-)
3. Börja dricka green smoothies till mellanmål eller före/efter träningen. Gör goda green smoothies med mycket frukt i början. Man ska gilla (älska) dem :-)
4. När sötsuget kickar in gör raw food snacks/efterätter istället för att köpa godis eller äta smörgås t.ex.
5. När du känner dig redo att ta det till nästa nivå satsa på en liten detox ca 3-dagars. Här får du möjligheten att äta mer raw food och lära dig nya recept. Många gånger upptäcker man hur gott det är och förhoppningsvis börjar man äta mer raw i sin vardag.
6. Införskaffa gärna några receptböcker och läs bloggar, det finns många goda recept där ute. Exprimentera hemma själv, man blir många gånger förvånad över hur gott det faktiskt är. Har även gjort mat som inte smakat bra alls men idag vet jag vad jag gillar och inte.


I början blev det lite dyrt för mig för att jag köpte allt möjligt, massa grönsaker och superfoods som jag kanske inte åt upp allt av. Jag ville testa och experimentera men samtidigt åt jag också vanlig mat. Om man bestämmer sig för att börja med en sak i taget och kanske byta ut det mot något annat behöver det inte bli dyrt. Idag äter jag ca 70% raw food och mina matkostnader är samma som när jag åt vanlig mat. Ett superbra tips är att skriva ner ett matschema för veckan och inhandla därefter. Då köper man inget onödigt.

Sammanfattningsvis:
1. Introducera raw food i din egen takt, så att det känns bra för dig. OBS! Superviktigt!
2. Börja med 1 glas citronvatten varje morgon samt fler och fler raw frukostar (smoothies)
3. Experimentera med olika raw recept hemma
4. Introducera green smoothies gärna som mellanmål, gör dem efter eget tycke och smak. Man blir förvånad över hur goda de är och man mår så bra!
5. Ersätt godis och vanliga mellanmål med raw food snacks/desserter.
6. Planera din matvecka och handla därefter för att hålla kostnaderna nere.
7. Superfoods är inget måste men testa gärna ibland för en extra power boost (ska skriva mer om dessa).
8. Ät mer grönt och ekologiskt även till din vanliga lagade mat.
9. Minska på köttintaget men i egen takt som känns bra. Börja med köttfri måndag t.ex?
10. Gör en raw food detox för att ta det till nästa nivå, rensa kroppen och må toppenbra! 

Lycka till!

Har ni frågor, maila gärna sandrasrawfood@hotmail.se2 kommentarer:

 1. Tack för alla tips. Är så himla nyfiken på det här med RAW men vet inte riktigt var jag ska börja. Så jag tog ditt tips och började med frukosten. Fixade en fruktgröt idag. Stod mig gott på det. Och efter yogan tog jag mig en smoothie. Tänker inte krångla till det. En liten fråga bara MSM? Vad är det? Att det är bra för naglar etc är jag med på men är det ett pulver och var köper man det i så fall? *nyfiken*

  Ha en fin tisdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillskott, här ett exempel bara: http://www.svensktkosttillskott.se/produkter/msm_pulver?gclid=Cj0KEQjw4fy_BRCX7b6rq_WZgI0BEiQAl78ndwH-1UsyWnDpG-nKOgmZnWxIZy6RUWugXfQlDP0Giq0aAitU8P8HAQ

   Radera