torsdag 12 januari 2012

Hot dinner

På vinternhalvåret äter jag gärna varmare middagar och inte alltid raw. Igår bjöd jag min kära Thea på  fisksoppa med munggroddar. Gott värre :-)

Fisksoppa med morötter, sötpotatis, blomkål, broccoli, lök och hokifilé toppat med nygroddade mungbönor :-)

Att grodda frön, bönor och nötter är bland det bästa och billigaste man kan göra i matväg. Groddar innehåller otroligt mycket näring och det är sååå enkelt att göra själv.

Groddning: Blötlägg bönor och nötter i ca 12-24 timmar beroende på storlek. Jag fyller en skål med ca 3 gånger så mycket vatten som frön/bönor/nötter. Låter skålen stå framme på köksbänken övertäckt med en kökshanduk. Efter 12-24 h sköljer jag bort vattnet och låter stå i samma skål täckt med en handduk i ett par dagar till. Se till att skölj två gånger om dagen bara. Man kan redan efter någon dag se att det börjar växa groddar. En grodd innehåller som mest näring, tänk att det är den som ska kunna växa och skapa liv åt en planta. Helt fantastiskt!


Efter ca 2-3 dagar har det börjat växa groddar
 Efter ca 4-5 dagar är mungbönorna färdiggroddade men jag hinner ibland äta upp dem lite innan. Det går jättebra att förvara groddar i kylskåpet i några dagar.

Sweeet! :-)

2 kommentarer:

 1. Åhh mungbönsgroddar!! Detta måste jag prova.. har altid misslycklats med mina groddningsförsök, dock inte blivit så många typ 2... hehe.
  Låter du dem vara i silen eller i skålen när de groddas? : )
  Tack för ditt supergulliga inlägg på min blogg förresten <3 Blev jätteglad!!
  Kul att du provade rätten, hur gjorde du den förutom valnötterna? Alltid kul att få nya idéer... : ) Åhh Born to run, visst är den bra???? :D
  Härligt att du beställde den <3 : )
  Stor kram!

  SvaraRadera
 2. Alltså munggroddar är riktigt gott och pojkvännens favorit bland groddar t.o.m. Jag brukar låta de vara kvar i skålen när de groddas men ser till att skölja dem 2 gånger per dag och att det inte är för blött. Jag brukar sila under sköljningarna. Lycka till, det är plättlätt, gott och supernyttigt :-)
  Kram :-)

  SvaraRadera